Heerlijk de Zomer! … met of zonder steunkous?

De zomer komt eraan en dit is ook in de spreekkamer te merken. Tegenover me zit mevrouw Hamersma. Ze heeft een paar maanden geleden een behandeling gehad aan haar diepe aderen en alles is goed gegaan. Toen ik haar de vraag stelde of ze haar steunkousen nog gebruikt, gaf ze aan dit nog steeds te doen. Ze stelde vervolgens de vraag: “Hoe zit het in de zomer op het strand, moet ik dan elke dag steunkousen aan, of kan ik ze ook ongestraft een dagje uitlaten?” “En nu we het toch over vakantie hebben, mag ik eigenlijk wel vliegen"

Kortom meerdere vragen die ik heel vaak krijg te horen. Al zoekend op het internet krijg je hier heel moeilijk een antwoord op. Ik geef hierbij wat tips hoe om te gaan na een trombosebeen met steunkousen zowel op vakantie als tijdens het reizen.

De steunkousen zijn bedoeld om klachten na een trombosebeen te voorkomen. Strikt genomen, moeten de kousen 2 jaar gedragen worden na een trombosebeen om het beste effect te hebben. In de praktijk zien we dat patiënten de kous vaak als vervelend ervaren en daarom zeker niet elke dag dragen. Ga je met het vliegtuig reizen of zit je bijvoorbeeld langdurig in de auto? Dan doe je er verstandig aan om een steunkous aan te trekken tijdens de vlucht of rit.

In het algemeen raad ik aan om de eerste 2 weken na een trombosebeen NIET te gaan vliegen. Daarna mag je gewoon het vliegtuig pakken. Geeft dit geen verhoogd risico op weer een trombosebeen? Nee, als je nog bloedverdunners gebruikt, dan is het risico op een trombose bijna uitgesloten en kun je rustig het vliegtuig pakken. Is het meer dan een half jaar geleden dat je een trombosebeen hebt gehad en je zit niet meer aan de bloedverdunners, dan raad ik aan om steunkousen te dragen. Zit je langdurig in het vliegtuig, dan is het verstandig om af en toe even op te staan en te lopen door het vliegtuig.

Dit geldt ook voor een langdurige autorit, ook dan raad ik aan om steunkousen te gebruiken en neem genoeg pauzes om even de benen te strekken en een rondje te wandelen op een parkeerplaats. Een dagje naar het strand? Dan is het echt geen probleem om de kous op het strand uit te laten. Het kan dan wel gebeuren dat je aan het einde van de dag een vermoeid of pijnlijk been hebt.

Dus als belangrijkste tip wil ik meegeven; wees eerlijk tegenover jezelf. Hoe voelt het? Merk je dat je minder klachten hebt als je de kousen wel draagt, dan is mijn advies om de kous elke dag te blijven dragen. Merk je daarentegen geen verschil of je de kous nu wel of niet draagt, dan kan de kous uit.

Rob Strijkers, arts, specialisatie Trombosebeen

Posted in Trombosebeen on May 09, 2016

Comments

Inloggen | Registreren

Heerlijk de Zomer! … met of zonder steunkous?

Post a reply
13281 views

1-0 of 0

Reply to this discussion

You cannot edit posts or make replies: