Spataderen: fabels en feiten op een rij

Veel is er al bekend over spataderen, alleen maak ik vaak genoeg mee dat mensen het een en ander aan informatie door elkaar halen en dat er nog veel fabels zijn.

Een aantal feiten en fabels op een rij:

  • Spataderen geven alleen cosmetische bezwaren
  • Spataderen komen alleen bij vrouwen voor
  • Spataderen zijn niet ongevaarlijk en kunnen andere serieuze klachten geven
  • Spataderen komen alleen bij oudere mensen voor
  • Spataderen, je kunt er niets aan doen, als het in de familie zit dan ben je de klos
  • Spataderen komen niet alleen voor op het been.

Maar wat is waar?

- Spataderen geven alleen cosmetische bezwaren

Zo is de gedachte dat spataderen alleen maar zichtbare, lelijke en onsierlijke aderen zijn aan het been, dit is absoluut onjuist! Spataderen zijn een uiting van een ziekte aan het adersysteem, die gepaard gaat met een hoge druk in voornamelijk het onderbeen. Dit zorgt voor pijnklachten, een zwaar gevoel, jeuk en soms onrustige benen. Dat de spataderen zichtbaar verdwijnen is prettig, maar wat wij behandelen zijn meestal de medische klachten. Soms worden alleen cosmetische klachten behandeld.

- Spataderen komen alleen bij vrouwen voor

De gedachte dat alleen vrouwen met spataderen worden behandeld is echt niet meer van deze tijd. Het aantal mannen met spataderen is bijna gelijk aan het aantal vrouwen. Vrouwen hebben alleen andere klachten dan mannen. Dit heeft niets te maken met cosmetiek, maar met o.a. een ander hormoon-en waterhuishouding. Hierdoor hebben vrouwen andere klachten, waardoor zij eerder voor een behandeling kiezen.

- Spataderen zijn niet ongevaarlijk en kunnen andere serieuze klachten geven

Dit is absoluut een feit en niet echt bekend. Op het oog ongevaarlijk uitziende spataderen kunnen op termijn ontaarden in bloedingen en uiteindelijk zelfs in een open been. Het is daarom van belang om bij klachten van vermoeide benen in combinatie met dikke enkels en zichtbare spataderen een echo onderzoek te laten doen om te kijken naar de ernst van de afwijking en een behandelplan op te stellen.

- Spataderen komen alleen bij oudere mensen voor

Spataderen is niet alleen een ouderdomskwaal. Het is een uiting van een ziekte aan het adersysteem en is leeftijdsgeboden. Echter spataderen komen ook zeker op jonge leeftijd voor. Dat men op latere leeftijd behandeld wordt, kan eerder liggen dat op latere leeftijd klachten toenemen, waardoor de patiƫnten zich laten behandelen aan spataderen.

- Spataderen, je kunt er niets aan doen, als het in de familie zit dan ben je de klos

In principe is iedereen te behandelen. Wanneer spataderen op jonge leeftijd al voorkomt, dan is het vaak familiair terug te vinden. Deze erfelijk bepaalde aandoeningen is niet te veranderen, maar wel te behandelen. Het is juist goed om de jonge patiƫnt zo snel mogelijk te laten onderzoeken om de bron van de aandoening te ontdekken en te behandelen.

- Spataderen komen niet alleen voor op het been

Dit is geen fabel maar een feit. Spataderen kunnen ook voorkomen op de buik en in de schaamstreek in combinatie met onbegrepen buikpijn. Ook hier adviseren wij een goed Duplex- onderzoek om daarna meer informatie te krijgen in de afwijking.

Kortom er zijn nog veel fabels waardoor veel mensen denken dat de klachten die ze hebben niet te behandelen zijn. Feit blijft, heeft u klachten? Twijfel niet, ga langs de huisarts en vraag om een verwijzing naar een specialist voor een onderzoek aan uw benen. Alleen dan kan er geconstateerd worden op welke wijze u kunt worden behandeld.

Wijnand van Gent, vaatchirurg

Posted in Spataderen on May 29, 2016

Comments

Inloggen | Registreren

Spataderen: fabels en feiten op een rij

Post a reply
10244 views

1-0 of 0

Reply to this discussion

You cannot edit posts or make replies: