Welkom in onze kennisbank. Hier informeren 5 medisch specialisten u over 5 veel voorkomende veneuze aandoeningen. Zij vertellen u over de oorzaak, beschrijven de symptomen en leggen de verschillende behandelingen uit. Heeft u na het lezen nog vragen? Dank kunt u terecht op ons forum.

Spataderen

De kans is groot dat je wel een beetje weet wat spataderen zijn. Of liever gezegd: hoe ze eruit zien. Blauwe, opgezwollen aderen op de benen? Ontsierend en voornamelijk een cosmetisch probleem? Allemaal waar. Er is echter veel meer te vertellen. Over het ontstaan, de klachten en niet op de laatste plaats: de behandeling.

Trombosebeen

Waarschijnlijk heeft u wel eens gehoord van een trombosebeen. Sterker nog, de kans is groot dat u iemand kent die een trombosebeen heeft gehad. Trombose is de medisch term voor een bloedstolsel in de bloedvaten. Wanneer een stolsel groot genoeg is kan het de bloedstroom belemmeren of zelfs volledig blokkeren. Met alle gevolgen van dien. Wanneer een bloedstolsel de aderen in het been blokkeert, ontstaat een trombosebeen.

Post-trombotisc​h Syndroo​m

Heeft u klachten aan één of beide benen? Een zwaar gevoel, dat erger wordt tijdens langdurig staan of lopen? Misschien zijn spataders zichtbaar op de benen of onderbuik of zijn er verkleuringen zichtbaar op de huid van het been. Als u in het verleden een trombosebeen heeft gehad is de kans groot dat u lijdt aan het post-trombotisch syndroom (PTS).

Open been

Vraag tien willekeurige mensen op straat 'wat zijn spataderen?' en het merendeel zal zeggen dat dit blauwe ontsierende aderen op de benen zijn en voornamelijk een cosmetisch probleem. Slechts weinigen weten dat grotere spataderen (varices) in de loop der tijd huidveranderingen kunnen geven en uiteindelijk een niet-genezende wond aan de benen.

Pelvic Congestion Syndroom

Bij een derde van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd komen chronische buikklachten voor. Onderzoek is vaak moeizaam en behandeling daardoor teleurstellend. Als deze klachten langer dan 6 maanden bestaan, kan er sprake zijn van bekkenspataderen. Maar wat houdt dat precies in?