Chronische buikpijn bij vrouwen door Bekkenspataders (Pelvic Congestion Syndroom)

Bij een derde van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd komen chronische buikklachten voor. Onderzoek is vaak moeizaam en behandeling daardoor teleurstellend. Als deze klachten langer dan 6 maanden bestaan, kan er sprake zijn van bekkenspataderen. Maar wat houdt dat precies in?

Voordat we het over bekkenspataderen gaan hebben, is het handig om te weten wat de aderen in ons lichaam doen. Dat aderen bloed vervoeren weet bijna iedereen wel. Dat dit bloed van onder naar boven moet, dus tegen de zwaartekracht in, weet niet iedereen. De aderen vormen dus het afvoerende systeem en hebben hulpmiddelen om tegen de zwaartekracht op te boksen. Voornaamste hulpmiddel zijn honderden kleine klepjes in de aderen. Als u meer wilt weten over de werking van de bloedsomloop en de aderen, kunt u onderstaand filmpje bekijken.


Ontstaan van bekkenspataders

In een gezond lichaam duwen de klepjes het bloed van beneden naar boven. Bij vrouwen met bekkenspataders ontbreken de klepjes vanaf de geboorte of werken niet goed meer na zwangerschap(pen) of door hormonale oorzaken. Het bloed kan daardoor niet goed naar boven getransporteerd worden en blijft hangen in de aderen rond de baarmoeder en eierstokken. Door de ophoping van bloed neemt de druk toe waardoor de aderen pijn gaan doen: een spatader in de bekken is geboren.

Heb ik hier ook last van?

In de praktijk komen 3 groepen klachten voor:

  • Vrouwen met spataderen in de schaamstreek die daardoor niet kunnen zitten op een fietszadel of pijn hebben bij het plassen of vrijen
  • Vrouwen met een zwaar gevoel of pijn in de onderbuik waarvoor geen verklaring is gevonden
  • Vrouwen waarbij spataderen in de bovenbenen ondanks behandeling terugkeren. Dit wordt vooral gezien bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd tussen de 20 en 45 jaar, meestal na meerdere zwangerschappen.

Je kunt je voorstellen dat dit (wisselende) klachtenbeeld vaak niet herkend wordt door behandelend artsen. Daardoor is onderzoek moeizaam en de behandeling valt tegen. Niet zelden leidt dit tot ‘shopping’ van de patiënt bij meerdere instellingen en/of artsen.

Onderzoek en diagnose

Omdat de bekkenspataderen over het algemeen niet zichtbaar zijn aan de buitenkant, worden de (buik)klachten vaak niet in verband gebracht met dit syndroom. Vaak vinden daardoor andere onderzoeken of behandelingen plaats die niets opleveren. Met behulp van echografisch onderzoek worden de voor het blote oog onzichtbare bekkenspataderen zichtbaar gemaakt. De diagnose kan worden bevestigd door middel van een flebogram: een röntgenfoto van de aderen, waarbij contrastvloeistof via een catheterprik in de lies wordt toegediend.

Behandeling van bekkenspataders

Het stellen van de diagnose en de behandeling lopen enigszins in elkaar over: als er op het flebogram spataderen in het bekken zichtbaar zijn, vindt tijdens dit onderzoek ook de behandeling plaats. Dit noemen we embolisatie. De behandeling kan afhankelijk van de uitgebreidheid in één of meerdere keren worden uitgevoerd in dagbehandeling onder plaatselijke verdoving (minimaal invasief).

Complicaties en nazorg

Complicaties komen weinig voor en zijn gering van aard. Na de behandeling dient men enkele dagen rustig aan te doen. Geen zware dingen tillen, niet sporten en niet teveel trappen lopen. Tot 2-3 weken na de behandeling kan er sprake zijn van pijnklachten gelijkend op menstruatiepijn. Als een bevalling minder dan een jaar geleden is of indien je opnieuw zwanger probeert te worden, wordt geadviseerd de behandeling uit te stellen.

Gespecialiseerde behandellocaties

In Nederland kunnen patiënten terecht bij een aantal ziekenhuizen die hooggespecialiseerd zijn op het gebied van Pelvic Congestion Syndroom. Zoek in de kliniek vinder naar een dichtstbijzijnde kliniek. 

Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kun u terecht op ons forum.