De kans is groot dat je wel een beetje weet wat spataderen zijn. Of liever gezegd: hoe ze eruit zien. Blauwe, opgezwollen aderen op de benen? Ontsierend en voornamelijk een cosmetisch probleem? Allemaal waar. Er is echter veel meer te vertellen. Over het ontstaan, de klachten en niet op de laatste plaats: de behandeling.
Voor we overgaan tot de spataderen, beginnen we bij het begin: bloed. Bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen. Die heeft uw lichaam nodig om goed te kunnen werken. Het bloed stroomt vanuit het hart via de slagaderen door de haarvaten naar de aderen (samen ook wel bloedvaten genoemd). Zij vormen een uitgebreid netwerk waardoor het bloed overal in ons lichaam kan komen. De aderen vormen het afvoerende systeem en hebben hulpmiddelen om tegen de zwaartekracht op te boksen: de aderen moeten het bloed immers naar het hart (omhoog) zien te krijgen.
Zolang de aderen en de kleppen in de aderen gezond zijn en goed sluiten, kan het bloed vanuit de benen naar het hart stromen. Problemen ontstaan wanneer de aderen wijder worden waardoor de kleppen niet meer goed sluiten. Door de zwaartekracht stroomt het bloed terug, de verkeerde richting op. Door deze ophoping van bloed kunnen zich spataderen ontwikkelen.
De meest gevoelde klachten van spataderen zijn:
Herkent u bovenstaande klachten? De huisarts is vaak de eerste die uw spataderen onderzoekt. Als uw spatader(en) onderzocht en gezien moeten worden door een specialist dan wordt u doorverwezen naar een dermatoloog, fleboloog of vaatchirurg. Een fleboloog is een arts die gespecialiseerd is in aandoeningen van het been (zoals spataderen, oedeem of open been). Een Duplexonderzoek van de beenaderen kan nodig zijn. Duplex is een combinatie van Doppler (onderzoek met geluidsgolven) en echografie. Het geluidssignaal (de Dopplertoon) geeft informatie over de doorstroming van het bloed en de terugstroom van het bloed (reflux). Door echografie wordt het geluidssignaal omgezet in beelden. Op het scherm van het echoapparaat is dan te zien hoe de aderen liggen, hoe de kleppen werken en of er vernauwingen of afsluitingen in de aderen zijn. Op basis van dit onderzoek kan de arts de diagnose ‘spataderen’ stellen.
Spataderen kunnen op verschillende manieren worden behandeld. De behandeling wordt voor een belangrijk deel bepaald door de klachten en de ader die ziek is. Daarnaast hangt de behandeling af van het type ader.
Om spataderen te voorkomen en vermindering of verergering van klachten door spataderen tegen te gaan, is het belangrijk om een aantal leefregels in acht te nemen. Aanleg is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van spataderen. Heeft u deze aanleg? Houd er dan rekening mee dat spataderen (opnieuw) kunnen ontstaan. Een goed uitgevoerde behandeling neemt deze oorzaak niet weg.
Een van de risicofactoren voor het ontstaan van spataderen is staand of zittend werk. Om de eerste spatadertjes en verergering daarvan te voorkomen, zijn de onderstaande leefregels belangrijk:
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kun u terecht op ons forum.